Bewustwording

Wat is dat eigenlijk? Ja, dat is een goede vraag. Waar het eigenlijk om gaat, zeker waar het ons milieu en het individu betreft, is stilstaan. Stilstaan bij wat je doet.

Wat kan wel?

Daar richt Mensenklimaat.nl zich vooral op, zonder meteen in te boeten aan kwaliteit en levensvreugde. Wat wij in ons dagelijks leven kunnen doen (en laten!) om bewuster om te gaan met onze leefomgeving is veel, heel veel. Maar waar begin je?

Stel vragen

Om te beginnen is er veel controverse: kloppen die cijfers wel? Komt het wel door de mens? Heeft alle moeite wel zin als China doodleuk driehonderd zeer vervuilende kolencentrales bouwt? Mag ik zelf even bepalen of ik vlees eet? Kan ik nog wel schaamteloos op reis?

Allemaal legitieme vragen. Het antwoord blijf ik je schuldig. De cijfers komen van zoveel kanten en spreken elkaar op menig vlak zo tegen, ook door onderzoekfinanciers en botsende belangen, dat het voor leken lastig is een mening te vormen en aan zelfreflectie te doen.

Ons gedrag

Of het echt zo slecht gaat met het milieu of dat het wel meevalt, weet ik ook niet. Wél weet ik dat het veel beter kan! Gezond verstand, wat moeite en discipline maken het verschil.

Ga maar na hoeveel het scheelt dat je niet meer overal onbeperkt gratis plastic tasjes krijgt, gewoon een voorbeeld. De jeugd weet niet beter en daar ligt wat mij betreft de sleutel.

Gedragsverandering bereik je het best via jongeren. Wat je als kind makkelijk oppikt, blijft je altijd bij. Het wordt pas moeilijk als je het verkeerd leert, en het dan weer moet afleren!

Bewust op reis

Zelf ben ik na een lange loopbaan in de reiswereld door corona werkloos geworden. Jammer maar ook een mooie kans om opnieuw te beginnen en bewuster de tweede helft in te gaan.

Ik ga nu niet zeggen dat iedereen ineens vliegschaamte moet hebben. Beetje hypocriet als je zelf de halve wereld hebt gezien. En of om het jaar een verre reis maken beter is dan elk jaar drie city trips? Dat hangt natuurlijk van veel meer af dan de frequentie of de afstand.

Toekomst op het spoor

Maar zeg nou zelf: voor een habbekrats naar Porto vliegen terwijl de treinrit van thuis naar de luchthaven vice versa al bijna even duur is, klopt dat of klopt dat niet? Nou dan!

Die trein heeft sowieso de toekomst als je het mij vraagt. Hoe relaxed is het dat je van centrum naar centrum reist en onderweg zoveel moois ziet? De vakantiestemming zit er meteen in, lekkere stoelen met beenruimte en je stoot veel minder CO2 uit: win-win-win!

Goed voorbeeld doet goed volgen

Dus Ja! Natuurlijk heeft het zin, alle beetjes helpen en wanneer de sneeuwbal eenmaal rolt, gaan ze in China ook wel om. Kwestie van tijd, hoe sneller we beginnen, des te meer kans dat de generatie na ons in een schonere wereld leeft. Word je daar maar eens van bewust.

Deze column is een bijdrage van Mark Duim.

Vind Mark op LinkedIn.


Linkedin

Of ga zelf aan de slag voor een schonere wereld.


Logo Mens en Klimaat

Mark Duim