Column: een beter milieu begint bij jezelf

Mijn vader (toevallig ook de vader van Bram; de drijvende kracht achter deze website) zat vroeger bij de milieupolitie. Hij bracht op een dag koffiemokken mee van het werk met daarop de tekst: een beter milieu begint bij jezelf. Deze zin is me altijd bijgebleven. Sterker nog: de mok staat tientallen jaren later nog steeds in mijn keukenkastje. Het is mijn dagelijkse reminder dat het klimaat ons harder nodig heeft dan ooit. 

Erop terugkijkend realiseer ik me, dat wij vroeger altijd al wel bezig waren met het milieu. Zo zijn wij gedrild om de lichten uit te doen als we een kamer verlieten. Onze babybilletjes waren gehuld in wasbare luiers, en voor zover ik me kan herinneren aten we altijd groentes van het seizoen en van Nederlandse bodem. En geloof maar niet dat ik ooit een papiertje op de grond heb gegooid.

Zo rond de puberteit veranderde er wel een en ander. Op die leeftijd heb je nou eenmaal weinig oog voor de wereld om je heen. Met de focus op mezelf kocht ik meer dan nodig en het liefst veel voor weinig, want student en altijd in geldnood. Nu ik de 36 lentes heb aangetikt en zelf twee kinderen heb, realiseer ik me meer en meer dat het anders kan. Nee, anders moet. Er is nú actie nodig. En dan bedoel ik echt NU!

Begin augustus bracht IPCC voor het eerst in acht jaar een klimaatrapport naar buiten. Vierduizend pagina’s schoon aan de haak. En in het rapport gooien ze niet bepaald met glitters. Wij mensen zijn hard op weg om onze mooie aarde kapot te maken. En dat gaat sneller dan je denkt. Het rapport schetst een alles behalve rooskleurig scenario en één ding is zeker: we kunnen niet op deze manier doorgaan. Het goede nieuws? We kunnen me-ga veel doen om klimaatverandering tegen te gaan!  

Kom ik weer terug bij die koffiemok. Grote kans dat jij ook wel eens hebt gezegd: “Als ik als enige mens een dagje minder vlees eet, heeft dat toch geen zin…”. Dat heeft het dus wel. Echt. Dus laat dat lapje vlees een keer liggen. Koop een keer een broek minder. Doe de lichten uit als je een kamer verlaat. Kies in de supermarkt voor verpakkingsvrije producten. Pak eens wat vaker de fiets. Gebruik een broodtrommel in plaats van plastic zakjes. Draai de verwarming op tijd uit (of trek een trui aan…). Alle kleine beetjes helpen. Dus verklein je voetafdruk. Want een beter milieu begint bij jezelf. Om af te sluiten, quote ik graag de prachtige woorden van auteur Wallace D Wattles: “Het beste wat je kunt doen voor de wereld, is het beste maken van jezelf.”

Een beter milieu begint bij jezelf