Heldendaden: zeven acties voor een gezond klimaat

Door je in te zetten voor een gezond klimaat ben je in mijn ogen een held. En we hebben wereldwijd momenteel een heleboel helden nodig om ons klimaat weer stabiel te krijgen. In dit artikel belicht ik zeven heldendaden. Waaronder ook acties met veel impact waar je wellicht niet meteen aan denkt.

1: Zorg voor een (echte) groene energieleverancier

Bij energieopwekking door zonnepanelen komt veel minder CO2 vrij dan bij opwekking met fossiele brandstoffen.
Wereldwijd worden nog altijd hoofdzakelijk fossiele brandstoffen opgegraven en verbrand voor de energie die wij dagelijks gebruiken. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen grote hoeveelheden broeikasgassen vrij. En deze gassen zorgen voor de opwarming van onze planeet. Om de opwarming van de aarde te verminderen kunnen wij energie opwekken met middelen waarbij veel minder broeikasgassen vrijkomen. Wanneer je bijvoorbeeld elektriciteit opwekt met zonnepanelen of windmolens komen er alleen broeikasgassen vrij bij de productie van de zonnepanelen of windmolens zelf. Bij de opwekking van elektriciteit komen geen broeikasgassen vrij. Dit scheelt heel veel in vergelijking met fossiele brandstoffen. In Nederland leveren verschillende organisaties onze energie aan ons. En het verschilt per organisatie sterk of ze de energie wel of niet duurzaam opwekken. Bovendien zijn er ook bedrijven die het beeld scheppen dat ze duurzaam bezig zijn, maar in werkelijkheid nog heel veel broeikasgassen uitstoten. Je kunt het klimaat helpen door een energieleverancier te kiezen die écht groen is. Wil je weten welke energieleveranciers de energie daadwerkelijk duurzaam opwekken? Lees dan de blog ‘zorg voor een groene energieleverancier‘. Overstappen naar een groene energieleverancier is een heldendaad!

2: Laat je geld beheren door een bank die het klimaat verbeterd

Banken verschillen in hun klimaatambities. Sommige banken blijven investeren in projecten waarbij veel broeikasgassen vrijkomen. Andere banken investeren meer in duurzamere projecten. De keuzes die banken maken zijn zeer bepalend voor ons klimaat. Banken beslissen namelijk geregeld over miljardenprojecten. Zij kunnen bijvoorbeeld geld uitlenen voor de bouw van nieuwe kolencentrales, of kiezen voor projecten waarbij energie opgewekt wordt uit zonne-energie. Door te kiezen voor een bank die naast de financiële belangen óók zijn verantwoordelijkheid neemt op het gebied van ons klimaat heb jij een indirecte maar belangrijk invloed op ons klimaat. In de blog ‘Hoe kan jij CO2 uitstoot reduceren via jouw bank?‘ lees je meer over de invloed van de bankenwereld op ons klimaat. Ook vind je daar welke Nederlandse banken goed scoren op hun klimaatbeleid en welke banken minder goed of onvoldoende scoren.

3: Word aandeelhouder van Shell via Follow This

Logo Follow This Shell is een bedrijf van enorme omvang. Met ongeveer 80.000 medewerkers en een jaarlijkse omzet van honderden miljarden euro’s heeft Shell een enorme impact op de wereld. Ze produceren energie en bereiken dit hoofdzakelijk door te werken met de fossiele brandstoffen aardolie en aardgas. Bij deze manier van energieopwekking komen enorme hoeveelheden broeikasgassen in onze atmosfeer. Een nog relatief klein deel van de investeringen die Shell doet gaat naar duurzame manieren om energie op te wekken. De organisatie Follow This probeert Shell te bewegen naar een duurzamere manier van energieopwekking. Op de website van Follow This leggen ze uit: “Wanneer één van de grootste energiebedrijven ter wereld zijn volle gewicht achter de overgang van fossiele naar duurzame energie zet, gaat die overgang veel sneller.” Onder leiding van oprichter Mark van Baal heeft Follow This de afgelopen jaren verschillende successen geboekt. Zo heeft het bestuur van Shell onder druk van Follow This een klimaatambitie opgesteld. Follow This opereert vanuit de filosofie ‘money talks’. Door zelf aandeelhouder te worden van Shell beweegt Follow This als belanghebbende het bestuur van Shell op een beleefde maar vastberaden wijze in de richting van meer duurzame keuzes. Ook jij kunt jezelf samen met mij en meer dan 5000 anderen aansluiten bij Follow This en aandeelhouder van Shell worden. Ook als je al aandelen van Shell hebt kun je bij Follow This terecht. Voor meer informatie verwijs ik je naar de website van Follow This. Je kunt ook verder lezen over Follow This in de blog: ‘Beweeg Shell richting groen beleid’.

4: Gebruik je stem voor het klimaat

Op wie jij stemt bij verkiezingen is belangrijk voor ons klimaat. Sommige politici zetten zich daadwerkelijk in voor een gezond klimaat. Andere benoemen het belang van ons klimaat, maar komen niet echt in actie. En sommige politici vinden het onbelangrijk of zeggen dat het allemaal wel meevalt. Na verkiezingen komen de gekozen politici op sleutelposities terecht. Zij gaan bepalen waar aan gewerkt gaat worden en waar geld in wordt geïnvesteerd. Gaat ons belastinggeld naar het opwekken van duurzame energie? Of gaan we het geld aan andere zaken besteden? Om ons klimaat weer gezond te krijgen en om grote problemen te voorkomen zullen we met zijn allen moeten samenwerken. De politiek speelt een belangrijke rol in deze samenwerking. Op Europees, landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau zullen politici hun schouders onder de oplossingen voor klimaatverandering moeten zetten. In de blog ‘Stem groen!‘ kun je lezen welke landelijke partijen daadwerkelijk een verschil maken wat betreft ons klimaat. Word een held en gebruik jouw stem tijdens verkiezingen voor ons klimaat!

5: Reis niet zomaar met het vliegtuig

Reizen met het vliegtuig is de afgelopen jaren goedkoper geworden. Voor vijftig of zestig euro heb je een ticket waarmee jij binnen Europa van de ene naar de andere stad vliegt. De lage prijs maakt de keuze om te reizen met het vliegtuig laagdrempelig. En daarmee ook zeer verleidelijk. Toch kleven er ook nadelen aan reizen met een vliegtuig. Vliegtuigen gebruiken namelijk kerosine als brandstof. En bij die verbranding komen verschillende broeikasgassen in onze atmosfeer. Het bekendste broeikasgas is CO2. Bij de verbranding van kerosine komen grote hoeveelheden van dit broeikasgas vrij. Maar naast CO2 zorgt vliegen ook voor extra waterdamp in de atmosfeer. En waterdamp is óók een broeikasgas.De broeikasgassen die vrijkomen bij vliegen dragen sterk bij aan de opwarming van de aarde. En dus ook aan de gevolgen van de opwarming. Je kunt deze informatie meenemen in jouw keuzes voor jouw volgende reis. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om met de auto of de trein te reizen. Deze keuzes zorgen voor minder broeikasgassen. Ook kun je kiezen voor een vakantie dichterbij huis. Kies je toch voor een vliegvakantie? Dan kun je overwegen om bij de aanschaf van jouw ticket een CO2 compensatie te kopen. Verschillende vliegtuigmaatschappijen bieden dit aan. Met jouw geld worden dan projecten gefinancierd die zorgen voor een opname van CO2.

6: Steun Mens en Klimaat

Duurzaamheid doe je niet alleen. We kunnen alleen voor een leefbare, stabiele en prettige leefomgeving zorgen als wij allemaal ons steentje (en plantje) bijdragen.  Mens en Klimaat werkt dagelijks aan verduurzaming. De doelen zijn gericht op win-win situaties. Een positief effect voor onze planeet én voor jou. Steun van jou is waardevol. 25% van jouw donaties gaan naar Trees for All. Deze organisatie plant bomen. Dit betekent dat jouw donatie ook bijdraagt aan CO2 uit de lucht halen. Wat hard nodig is! Wil jij een positieve bijdrage leveren aan onze planeet? En daarmee ook aan jouw leefomgeving? Doneer dan aan Mens en Klimaat. Elke euro heeft waarde!
Gedragsondersteuning
Met jouw steun maken we positieve duurzame stappen.

7: Kijk naar jouw voeding

Direct zelf plantaardig voedsel eten is beter voor het klimaat dan eerst dieren voeden om die vervolgens op te kunnen eten.
‘Je bent wat je eet’ zeggen we in Nederland. Hiermee wordt bedoeld dat het uitmaakt welke voeding je op dagelijkse basis tot je neemt. Goede voeding helpt om je gezond en fit te voelen. Minder goede voeding kan daarentegen zorgen voor een minder goed werkend lichaam. Wat jij dagelijks eet heeft niet alleen invloed op jouw gezondheid. Jouw voedselkeuzes hebben ook invloed op ons klimaat. Bij de productie van voedsel komen broeikasgassen vrij. En zoals je inmiddels misschien wel weet, hebben we nu zoveel broeikasgassen in onze atmosfeer dat ons klimaat destabiliseert. Bij de productie van het ene voedsel komen meer broeikasgassen vrij dan bij het andere. Eet je bijvoorbeeld rundvlees of zuivel, dan komt meer CO2 in de atmosfeer dan wanneer je voedsel eet dat van planten afkomstig is zoals een vegaburger. Maar ook het eten van vis, noten en eieren heeft tot wel vijf keer minder gevolgen voor ons klimaat. Je kunt daarom overwegen om jouw eetpatroon eens onder de loep te nemen. Eet je bijvoorbeeld meer vlees dan dat je nodig hebt om gezond te leven? Kijk dan eens of je vlees een keer kunt vervangen door iets anders. Je hebt tegenwoordig veel verschillende vleesvervangers.
Hero