De Go Ahead Eagles regenton ©: Klimaatadaptatie met behulp van psychologie.

Kun je met een achtergrond in sociale psychologie een waardevolle bijdrage leveren aan het bewust maken van onze omgeving over de gevolgen van extreem weer? En kun je daarbij een verbinding maken met een brede afspiegeling van onze samenleving? Met deze twee vragen werd ik benaderd door het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Het resultaat? Een regenton van voetbalclub Go Ahead Eagles voor alle fans inclusief de verbinding met de gevolgen van extreem weer én oplossingen.

Een veranderend klimaat vraagt om aanpassingen

Klimaatadaptatie. Niet een thema waar iedereen dagelijks mee bezig is. En toch o zo belangrijk. Ons weer verandert. We hebben steeds vaker te maken met hoosbuien, droogte en hitte.

Een deel van onze samenleving past zich hier op aan. Slim, want daarmee houd je bijvoorbeeld je hoofd koel op hete dagen of je huiskamer droog bij een hoosbui. Maar de veranderingen in ons klimaat treffen niet alleen deze mensen. De veranderingen gaan over ons allemaal, over de hele samenleving.

Daarom is het belangrijk dat we allemaal in beweging komen en ons aanpassen. Voor jezelf, én voor de mensen in jouw omgeving.

Je aanpassen is makkelijk

Je kunt verschillende dingen doen om je voor te bereiden op hoosbuien en hitte. Het plaatsen van een regenton en tegels in je tuin vervangen door groen zijn goede oplossingen.

Een regenton vangt water op bij hoosbuien. En levert ook water voor planten in droge periodes. Tegels vervangen door groen zorgt ervoor dat water bij hoosbuien de grond in kan. Bovendien geeft groen in de tuin veel verkoeling op hete dagen.

Het temperatuurverschil tussen een steentuin en een groene tuin is in de zomer wel 7 tot 9 graden!

Waardevolle informatie delen

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta wil haar omgeving tippen op de veranderingen in het weer en de oplossingen die voorhanden zijn, zodat mensen zich tijdig kunnen aanpassen.

Samen met Janneke Diels, beleidsadviseur bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta, heb ik gekeken hoe wij deze boodschap op een leuke en verbindende manier met de mensen in de omgeving kunnen delen. Zodat zij zich kunnen voorbereiden op het veranderende klimaat.

Een unieke samenwerking

Om de verbinding te maken met een brede groep mensen hebben wij vanuit het Waterschap Drents Overijsselse Delta de handen ineengeslagen met de gemeente Deventer, Go Ahead Eagles en de Intratuin Deventer.

Samenwerking
De Go Ahead Eagles Regenton © is een samenwerking tussen Go Ahead Eagles, Intratuin Deventer, Gemeente Deventer en het Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Rik Zeeuwen, adviseur klimaatadaptatie bij de gemeente Deventer: “Het mooie aan dit project vind ik dat alle betrokken partijen elkaar nodig hebben. De kwaliteiten van de verschillende partijen versterken het project. Dit hadden de afzonderlijke partijen in hun eentje niet gekund. Met de Go Ahead Eagles Regenton hebben we een mooi product waarmee we klimaatadaptatie bij een brede groep onder de aandacht brengen èn handelingsperspectief bieden.”

Go Ahead Eagles past zich al jaren aan aan het veranderende klimaat en neemt dan ook (kli)maatregelen. Algemeen directeur Jan Willem van Dop: “De Go Ahead Eagles Regenton dient een goed doel. Daarom geeft de club per regenton ook een tegoedbon voor twee wedstrijdtickets. Daarmee kun je met twee personen gratis naar een geselecteerde wedstrijd van Go Ahead Eagles.”

Bij de regenton zit ook een kortingsbon voor planten. “Dat stimuleert de fans misschien ook om wat tegels te vervangen voor groen, wat verkoeling oplevert tijdens de warme dagen”, vertelt Intratuin vestigingsmanager Twan Jongbloets.

Mondiale vraagstukken

Het veranderende klimaat en ons daarop aanpassen is het thema dat achter het project De Go Ahead Eagles Regenton © staat. Dit is één van de actuele thema’s die nú bepalend zijn voor onze toekomst en waarin wij als mens een doorslaggevende rol hebben.

Andere thema’s naast het klimaat zijn onze omgang met de oceanen, de dieren die in de zee en op het land leven, en hoe wij omgaan met water. Dit zijn mondiale vraagstukken die met elkaar in verbinding staan en bovendien geen simpele vraagstukken.

Het is voor een individu niet te doen om al deze thema’s te doorgronden en bovendien je gedrag hierop aan te passen. Dit kan ik niet van mezelf vragen en verwacht ik ook niet van jou.

Daarom is het belangrijk dat groepen mensen zich verdiepen in deze onderwerpen en vervolgens anderen in de samenleving informeren en ondersteunen om ons gedrag in een positieve richting aan te passen. Overheden kunnen deze rol uitstekend vervullen en daarmee veel waarde voor onze samenleving creëren.

Janneke Diels: “Het is belangrijk dat wij als waterschap inwoners ondersteunen bij complexe vraagstukken. Zo kan positieve gedragsbeïnvloeding helpen bij het maken van keuzes die een mooie positieve bijdrage leveren ten aanzien van klimaatadaptatie.”

De waarde van psychologie

Leer

De kennis uit de psychologie kan jou als individu, maar ook overheden en ondernemingen ondersteunen bij positieve gedragsverandering. Voor het project De Go Ahead Eagles Regenton © zijn verschillende inzichten uit de psychologie ingezet om klimaatadaptief gedrag zoals het aansluiten van een regenton makkelijk, leuk en vanzelfsprekend te maken.

Een voorbeeldinzicht uit de psychologie is dat wij mensen experts zijn in elkaars gedrag kopiëren. Wij zijn hier zelfs zó goed in, dat wij bij duurzame gedragsverandering eerder geneigd zijn om te kopiëren wat wij als voorbeeldgedrag zien, dan dat wij ons gedrag aanpassen na het horen van een verbale boodschap.

Dit inzicht kan ondersteunend ingezet worden bij projecten of marketing gericht op positieve gedragsverandering. Door in de communicatie de focus te leggen op het gewenste doelgedrag bereik je eerder positieve gedragsverandering dan door alleen een verbale boodschap uit te dragen.

Communiceer het doelgedrag

Een mooi voorbeeld van doelgedrag communiceren vind je in het onderstaand filmpje. Go Ahead Eagles speler Luuk Brouwers laat samen met Paul (een fan van Go Ahead Eagles) zien hoe je de regenton moet aansluiten. Dit is één van de communicatie uitingen waarin wij het doelgedrag (de regenton aansluiten) ondersteunend hebben ingezet.

De waarde van psychologie inzetten voor jouw doel

Naast doelgedrag ondersteunend inzetten in communicatieve uitingen biedt de psychologie talloze andere inzichten die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan positieve gedragsverandering.

Ben je benieuwd hoe de kennis uit de psychologie jou kan helpen bij het bereiken van jouw doelen? En zijn jouw doelen gericht op een positieve impact?

Neem dan contact op met mij via info@mensenklimaat.nl. We kijken dan samen naar wat ik voor jou kan betekenen.

Thema’s waar je aan kunt denken zijn klimaat, duurzaamheid, waterbeheer, milieu, mobiliteit, welzijn, gezondheid en verbinding in de samenleving. Ik werk voor overheden en ondernemingen. Maar ook als particulier kun je contact met me opnemen. We kunnen altijd kijken naar wat mogelijk is.


Praatwolk
Ga naar de contactpagina.

Voor alle Go Ahead Eagles fans

Van de regen in de club…. De Go Ahead Eagles Regenton © is vanaf 17 april 2021 te koop bij de Intratuin Deventer. De oplage is beperkt en op is op, dus wacht niet te lang als je deze ton wil hebben.

Door de bijdragen van Go Ahead Eagles, de Intratuin, het Waterschap Drents Overijsselse Delta en de gemeente Deventer is het mogelijk gemaakt dat deze ton van 115 euro tijdelijk voor een prijs van 45 euro (!) te koop is.

Bovendien krijg je bij de ton gratis twee kaartjes voor geselecteerde wedstrijden van Go Ahead Eagles én een kortingsbon voor planten van de Intratuin. Een superdeal voor de fans van Go Ahead Eagles!

Ga verder naar…


Van de regen in de club
Ik wil naar de website van Go Ahead Eagles en meer zien over die regenton!

Logo Mens en Klimaat
Ik wil meer zien over Mens en Klimaat, en wat ik daarmee kan.

Ga aan de slag
Ik wil meer leren over klimaatverandering en waarom dat belangrijk is.
Go Ahead Eagles Regenton