Groen ouderschap: milieubewuster leven met kinderen

In 2019 werden in Nederland 170.000 kinderen geboren. Dat zijn maar liefst 466 baby’s per dag ofwel 19 ukkies per uur. Je kunt je voorstellen, dat al deze minimensjes behoorlijk wat impact hebben op het milieu. Dertien ton CO2 p.p. om precies te zijn. We hebben het over bergen luiers, kilo’s voeding en vergeet al dat kleurrijke plastic speelgoed niet. Gelukkig zijn er tal van dingen die je kunt doen om als groenere ouder door het leven te gaan. Duurzaam ouderschap is bovendien niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor jouw portemonnee.

Door Meike Hulsenboom-Wirken

Luiers

Luiers zijn niet milieuvriendelijk. Een baby verbruikt gemiddeld 2.500 wegwerpluiers per jaar. Dat leidt ertoe dat maar liefst 5 tot 8 procent van ons restafval uit luiers bestaat. Enorme bergen poepbroeken die het milieu fors belasten. Toch vindt iedereen het doodnormaal om wegwerpluiers te gebruiken. Gek eigenlijk, als je bedenkt dat de wegwerpluier pas sinds begin jaren ’60 op de markt is. Het duurzame alternatief? Wasbare luiers. Natuurlijk moeten die wel in de wasmachine, maar dan zijn ze nog steeds beter voor het milieu. Je kunt ze ook huren, mocht je het eerst willen proberen. Vind je wasbaar te veel gedoe en wegwerp te veel vervuilend? Als gulden middenweg kun je ook nog gaan voor biologisch afbreekbare luiers. En luierzakjes, bijvoorbeeld die van Naty.

Alles wasbaar

Nu we het toch over wassen hebben: je kunt nog veel meer wasbare items aanschaffen. Wasbare zoogcompressen, wasbare billendoekjes enzovoort. Laat in de drogist dus items als wegwerpmatjes, wegwerpslabbetjes en wegwerpwashandjes links liggen en ga voor de wasbare variant. Ook bij deze items is er in de meeste gevallen een biologisch afbreekbare variant te verkrijgen. 

Voeding

Wellicht een inkoppertje, maar borstvoeding is beter voor het milieu dan kunstvoeding. Kunstvoeding, ofwel flesvoeding, laat zo z’n sporen na: gemiddeld heeft een kilo melkpoeder een CO₂-uitstoot van 21.8 kilo*. Nu weet ik uit ervaring dat borstvoeding niet per definitie het makkelijkste ooit is, dus ik wil absoluut niet de borstvoedingsmaffia uithangen, maar breast is environmentally best (en voor de baby’s zeg ik altijd fed is best, want daar draait het uiteindelijk om).

Nog zo’n inkoppertje: maak hapjes zelf, in plaats van kant-en-klare potjes te geven. Scheelt ook weer bergen afval, zeker als je de versbereide voeding invriest in herbruikbare afsluitbakjes.

Kleding

In het eerste levensjaar groeit een baby wel 0,7 mm per dag. Dat is fijn, mooi en fascinerend om te zien, maar het betekent ook dat een baby soms al na een paar weken uit een kledingmaat is gegroeid. Of nog erger, je schaft een pracht garderobe aan in maat 50, en je kroost wordt geboren met maat 56… En aangezien de meeste (baby)kleding fast fashion is, loont het om ook hier op zoek te gaan naar duurzamere alternatieven. Drie opties onder de loep.

Koop je babykleding tweedehands

Websites zoals Marktplaats en Vinted staan bomvol babykleding, vaak nog in perfecte staat en voor zeer schappelijke prijzen. Zoek iets bij jou in de buurt om jezelf en het milieu de verzending te besparen, of ga op zoek naar kledingpakketten, op die manier heb je ineens een complete garderobe. Ook kun je je slag slaan bij een van de vele kringloopwinkels die Nederland rijk is.

Huur je babykleding

Nog niet zo bekend, maar een prachtig voorbeeld van de verduurzaming van de maatschappij: babykleding huren. Websites zoals Bieby en Hulaaloop bieden een duurzaam en betaalbaar alternatief voor fast baby fashion.

Duurzame merken

Wil je toch graag wat nieuwe kleding aanschaffen voor je kroost? Kies dan voor een duurzaam merk, daar zijn er anno 2021 steeds meer van. Mini Rodini, Carlijn Q en Ammehoela bijvoorbeeld. Koop minder, maar beter. Er zijn ook steeds meer (Nederlandse) webshops die zich enkel richten op duurzame merken, zoals Greenjump. Blabloom en Ziloen. De moeite om eens een kijkje te nemen.

Verzorgingsproducten

Mijn generatie groeide op met Zwitsal. Menig baby ruikt nog steeds naar de beroemde baby met het kuifje. Zelf ben ik niet per se fan van dit merk, omdat ik geparfumeerde producten liever links laat liggen. In plaats daarvan ga ik voor fijne merken zoals Naïf, die bovendien plasticvrije verpakkingen hebben. Je kunt natuurlijk ook nog een stapje verder gaan en kiezen voor verzorgingsproducten zonder verpakking.

Speelgoed en spullen

Je kan het met een kind zo gek maken als je zelf wilt. Zowel met de kinderkamer als met het speelgoed voor de kleine uk. Natuurlijk kun je kiezen voor duurzame merken, maar nog beter: koop alles tweedehands. Er ging een wereld voor me open toen ik als kersverse moeder Marktplaats bezocht. Je vindt er álles. En het zal je verbazen in wat voor staat het wordt aangeboden. Complete kinderkamers voor een prikkie en speelgoed dat nog amper is aangeraakt. Met een beetje mazzel krijgt het over een paar jaar zelfs nog een derde leven. Daarnaast kent Nederland veel speelotheken waar je speelgoed kunt lenen. Fijn voor jezelf, leuk voor je kind én goed voor het milieu.

Geboortestaking

Tot slot de meest extreme variant van groen doen met een baby, namelijk géén baby op de wereld zetten. Een groeiende groep mensen blijft bewust kinderloos omwille van het klimaat. ‘Geboortestaking’, wordt dit ook wel genoemd. Redelijk rigoureus, vind ik als liefhebbende moeder van twee. Maar iedereen zijn eigen keuze natuurlijk. Overigens is er geen garantie dat een kindvrij leven dé oplossing zal zijn van het klimaatprobleem. Misschien valt er meer te halen bij het verduurzamen van onze energiesystemen. Een iets mildere variant? Geboortebeperking. Neem Prins Harry en Meghan Markle. Zij beperken hun gezin bewust tot twee kinderen uit zorg om de aarde. Hiervoor ontvingen de twee onlangs zelfs een heuse prijs. Dus wil je net zo hip zijn als deze former royals, dan ga je voor max twee koters.

Groen ouderschap