Klimaatmars in Nederland

Deze week vond op 27 september 2019 een klimaatmars in Nederland plaats. Tienduizenden mensen gingen in Den Haag de straat op. Mens en Klimaat was erbij en liep mee.

Heel veel mensen deden mee

De schattingen van het aantal mensen aanwezig op de klimaatmars lopen op internet uiteen van 15.000 tot 35.000. Een ruime schatting, maar het aantal was genoeg om indruk te maken.

Verschillende redenen om mee te lopen

De demonstranten hadden verschillende redenen om mee te lopen. “Climate justice” werd door veel mensen geroepen. Waarmee ze refereren naar de ongelijke verdeling van gevolgen van klimaatverandering wereldwijd.

Zelf ben ik naar Den Haag gegaan om te laten zien dat ik een gezond klimaat heel belangrijk vind. De gevolgen van klimaatverandering zijn groot. Gevolgen zoals grote migratiestromen omdat stukken van de aarde uitdrogen, waardoor het verbouwen van voedsel onmogelijk wordt. Deze zaken zetten vrede en stabiliteit in verschillende regio’s onder druk.

Een andere reden om te gaan demonstreren is om te laten zien dat ik jou een held vind wanneer je in actie komt voor ons klimaat. In feite red je dan de wereld een beetje. En we hebben nog een hoop helden nodig om gevolgen zoals uitdroging van land maar ook de stijging van de zeespiegel te voorkomen.

Een wereldwijde beweging

De klimaatmars in Nederland was onderdeel van een wereldwijde klimaatstaking. In Duitsland alleen al zijn 400 acties voor een gezond klimaat geteld. Maar ook Nieuw Zeeland, Australië, Amerika, India, Japan, Indonesië, Pakistan, Zuid Afrika en Kenia deden mee. In totaal deden wereldwijd meer dan 150 landen mee met de actie.

Word een held

Wil jij ook een held worden en een goede actie verrichten voor het klimaat? Check dan ‘de heldenpagina‘. Je vindt daar verschillende voorbeelden van dingen die je kunt doen.

Klimaatmars 27 september 2019 in Den Haag