Weet jij al dat ons gebruik van internet meer broeikasgassen produceert dan al het wereldwijde luchtverkeer bij elkaar? Onze stapels e-mailtjes, social media berichten en ontspannen Netflix momenten hebben een flinke impact op het klimaat. Hoe kun je blijven internetten met een goed gevoel?
E-mails en broeikasgassen
Een e-mail van een megabyte (= 1 MB) verzenden geeft evenveel broeikasgassen als een oude lamp van 60 W die 25 min brandt.
Dit feit las ik op de website duurzaamheid.nl. Voor mij echt een eyeopener. Van huis uit ben ik namelijk opgevoed om zorgvuldig je gedrag aan te passen op de gevolgen voor het milieu. Lampen in een kamer laten branden waar je niet bent? Vergeet het maar. Die gingen bij ons thuis altijd direct uit, voor het milieu!
En nu weet ik dat een e-mail van 1 MB dus evenveel schade veroorzaakt als die oude lampen van ons 25 minuten te laten branden. Hoe zit het dan met de rest van ons internetgedrag?
Netflix en broeikasgassen
Naast e-mailen kijken wij ook heel veel video’s via YouTube en Netflix. Op de website van EenVandaag staat dat een uurtje Netflix gelijk staat aan 10 kilometer autorijden.
Wat zijn we dan met zijn allen aan het doen? Ik heb geregeld de auto laten staan en de fiets gepakt, voor het milieu! In diezelfde avond ben ik vervolgens heerlijk op de bank geploft met een goede Netflix film of documentaire over onze impact op de planeet. En met die film zou ik dan het equivalent van 15 kilometer autorijden veroorzaakt hebben?
Factcheckers en korrels zout
Op de stelling dat een uurtje Netflix kijken evenveel broeikasgassen produceert als 10 kilometer auto rijden is ook kritiek. Factcheckers namen deze stelling onder de loep en komen tot de conclusie dat je met Netflixen inderdaad zorgt voor broeikasgassen, maar wel vele malen minder dan de gestelde 10 kilometer auto rijden. Het is dus goed om deze stelling met een dikke korrel zout te nemen.
Wil je zien wat onze impact met internetten op het klimaat is? Dan kun je het beste uitzoomen om het grote plaatje te kunnen zien.
Het grote plaatje
Ondanks dat Netflixen minder erg is voor het klimaat dan auto rijden, heeft al ons internetgedrag wel degelijk veel impact.
Deze impact zie je wanneer je gaat uitzoomen. Als wij al ons internetgedrag bij elkaar optellen, dan zie je dat onze e-mails, online overleggen en Netflix momenten méér broeikasgassen veroorzaken dan al het vliegverkeer wereldwijd bij elkaar opgeteld!
Waarom veroorzaakt internetten broeikasgassen?
Dat onze e-mails, social media berichten en video’s bekijken broeikasgassen veroorzaken komt omdat voor internetactiviteiten elektriciteit wordt gebruikt. Deze elektriciteit wordt wereldwijd nog altijd met name opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen. Bij die verbranding komt heel veel CO2 vrij, wat een broeikasgas is.
Al die CO2 zorgt samen met andere broeikasgassen voor een zeer snel veranderend klimaat. Dit ontwricht veel processen die levensbelangrijk zijn voor een gezonde planeet en daarmee ook voor ons. Wij leven immers op de planeet en zijn hier sterk mee verbonden.
Internetten met een goed gevoel
Het is een probleem dat ons internetgedrag bijdraagt aan mondiale ontwrichting van natuurlijke processen. We kunnen dan twee dingen doen: minder internetten en meer duurzame energie opwekken.
De eerste oplossing minder internetten werkt voor sommige van ons wel, maar voor veel van ons juist niet zo goed. Ons brein is niet erg goed in dingen minder doen.
Wanneer ik een voorspelling doe en kijk naar alle mensen op onze planeet samen, dan verwacht ik dat we de komende decennia juist méér zullen gaan internetten.
Daarom zet ik mijn geld in op oplossing twee: meer energie duurzaam opwekken. Hoe meer energie wij opwekken door middel van zonnepanelen en windmolens, hoe minder groot onze bijdrage is aan de ontwrichtingen op onze planeet.
Door duurzaam opgewekte elektriciteit te gebruiken voor internetten kun je blijven e-mailen en Netflixen mét een goed gevoel.
Duurzaam elektriciteit opwekken
Om elektriciteit duurzaam op te wekken is het een stap in de goede richting om te kijken naar hoe andere mensen de elektriciteit opwekken die jij gebruikt voor jouw activiteiten.
De Consumentenbond heeft voor jou samen met andere partijen onderzoek gedaan naar energieleveranciers. En wat blijkt? De verschillen tussen energieleveranciers zijn groot!
Sommige leveranciers lopen voor in duurzaam opwekken, terwijl anderen nog altijd heel veel broeikasgassen de atmosfeer in brengen.
Voor een overzicht over hoe duurzaam energieleveranciers echt zijn kijk je op de website van de Consumentenbond. Bekijk of je goed zit en stap over als jouw energieleverancier niet goed scoort!
Luister naar het radio item
In de radio show “Goed, Beter, Besters” kletst Rianne wekelijks even kort bij over een bepaald onderwerp.
In zes minuten neem ik samen met Rianne in vogelvlucht de impact van ons internetgedrag op onze planeet door.
Het radio item beluister je hieronder.