Vlees en het klimaat. Is vlees eten slecht?

Mensen houden van vlees eten. We doden jaarlijks tien keer zoveel dieren dan dat er mensen op aarde zijn, om ze vervolgens op te kunnen eten. Dit heeft verschillende bijeffecten. Zo is de vleesindustrie een grote bijdrager van de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen. Tegelijkertijd is vlees ontzettend lekker en een barbecue heel gezellig. Hoe verhoudt zich dit tot elkaar? Kun je nog met een gerust hart vlees eten?

De cijfers achter het vlees

Vlees eten is een zeer inefficiënte manier om mensen te voeden. Voor 1 kilogram biefstuk moet de koe zelf tot wel 25 kilogram graan eten en 15 duizend liter water gebruiken. De koe eet eerst veel voedsel op, voordat wij de koe kunnen opeten. Wanneer wij het eten dat wij aan dieren zouden geven zouden gebruiken om mensen te voeden zou dit voldoende zijn om 3,5 miljard extra mensen te voorzien van eten. 

Om al het vee dat wij houden te kunnen voeden, gebruiken we veel van de bronnen die de aarde ons biedt. Meer dan een kwart (26%) van het beschikbare land op de aarde hebben we in gebruik voor ons vee. Dit land wordt bijvoorbeeld gebruikt als grasland of om voedsel voor het vee op te laten groeien. Van de voedzame stoffen die dieren eten eindigt slechts een fractie in het vlees dat wij in de supermarkt kopen.

Een bijeffect van de veehouderij is dat er relatief veel broeikasgassen in onze atmosfeer komen. 15% van de door mensen veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de vleesindustrie. Dat is evenveel als de uitstoot van alle schepen, vliegtuigen, vrachtwagens en auto’s samen. Dit maakt dat onze vleesconsumptie een substantiële bijdrage levert aan de opwarming van de aarde.

Vlees is heerlijk

De uitstoot van broeikasgassen en het inefficiënte gebruik van voeding en water zijn redenen om geen vlees te eten. Maar er zijn ook redenen om wél vlees te eten. Veel mensen vinden vlees namelijk heel erg lekker. Het bevredigt een behoefte dat diep in ons brein geworteld zit. Bovendien biedt vlees een goede reden om gezellig samen de barbecue aan te steken. Dus wat nu te doen? Wel of geen vlees eten?

Dit kun je doen

Wanneer je vlees in jouw maaltijden vervangt door iets anders maak je een belangrijk verschil. Je kunt zelf bepalen hoe vaak je dit wilt doen. Enkele keren per week geen vlees eten heeft ook een positief effect op het klimaat. 

Er zijn allerlei vervangende producten beschikbaar die zowel lekker, voedzaam en plantaardig zijn. Door deze te eten geef je jouw impact op onze planeet een positieve draai en bovendien is het goed voor het dierenwelzijn. 

En als je kiest voor vlees op het menu, maak er dan een speciaal moment van. Probeer voor kwaliteit vlees te gaan en probeer vooral van het moment te genieten!

Kurzgesagt (in een notendop)

De bovenstaande informatie over vlees en ons klimaat komt uit een video van het YouTube kanaal Kurzgesagt. De video belicht in minder dan 10 minuten zowel de nadelen als de voordelen van vlees eten en sluit af met een advies. 

Kurzgesagt maakt video’s over verschillende onderwerpen. Ze baseren zich op wetenschappelijk onderzoek en adviezen van experts.

De video over vlees eten kun je hieronder bekijken. Als je wilt kun je ondertiteling in het Nederlands aanzetten (de video is Engels gesproken).

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd naar wat jij van de video vindt. Je kunt jouw mening sturen via de contactpagina

Wil je meer lezen? Bekijk dan eens hoe je ons klimaat kan helpen door te kijken naar jouw (geld)bank.

Koe