Warmterecord voor Nederland: niet eerder zo heet

In Nederland is het deze week heter geweest dan ooit. Het kwik steeg op donderdag 25 juli 2019 in de Brabantse gemeente Gilze en Rijen tot 40,7 graden. Hiermee is het oude warmterecord dat dateert uit de zomer van 1944 verpulverd. Toen werd het namelijk in Warnsveld 38,6 graden.

Het warmterecord

Op woensdag 24 juli 2019 werd het oude warmterecord van 1944 al overtroffen. Het werd in Eindhoven namelijk 39,3 graden. Een dag later in Gilze en Rijen was het nog een stuk warmer. Met een meting van 40,7 graden is het oude record uit 1944 daarmee met 2,1 graden overschreden!

Een temperatuurmeting van 40,7 graden is ongekend voor Nederland. Al ruim 300 jaar worden in Nederland metingen verricht die het weer vastleggen. En nooit eerder is een temperatuur gemeten die zo hoog was als de 40,7 graden van 25 juli 2019.

De relatie tussen het warmterecord en het klimaat

Omdat de aarde opwarmt wordt de kans op hete dagen steeds groter. En met steeds warmere dagen in Nederland wordt de kans op het verbreken van het warmterecord ook steeds groter.

Dat het in Nederland nu 40,7 graden is geworden is nog steeds uitzonderlijk. Een grote bel aan warme lucht is vanuit Afrika over Europa en over Nederland getrokken. En dat de lucht zo ver als Nederland komt gebeurt niet vaak.

Wil je meer zien over de relatie tussen het warmterecord en het klimaat? Bekijk dan eens deze website van de Volkskrant. Met inzichtgevende grafieken en animaties laten ze de gemiddelde temperaturen zien over de afgelopen 140 jaar. De grafieken maken duidelijk dat de kans op het verbreken van het warmterecord jaarlijks steeds groter wordt.

Ik wil meer weten over het klimaat

Meer informatie over ons klimaat vind je op de pagina ‘Wat is klimaatverandering?

Referenties

Fotocredits: Jill Wellington via Pixabay

Zon en vrouw