Wat is het verschil tussen het klimaat en het weer?

Om klimaatverandering beter te begrijpen is het belangrijk dat je het verschil weet tussen het weer en het klimaat. Dit artikel gaat daar dieper op in.

In december 2017 was het in het oosten van de Verenigde Staten ongebruikelijk koud. President Trump greep dit moment aan om op Twitter zijn onvrede te uiten over het geld dat de Verenigde Staten uitgeeft aan het tegengaan van klimaatverandering¹. Met zijn tweet laat president Trump echter merken dat hij het verschil tussen het weer en het klimaat niet zo goed lijkt te snappen…

Wat is het weer?

Het weer is de regen, de zonneschijn, de wind en temperatuur gezien over een korte periode. We hebben het dan bijvoorbeeld over het weer op dit moment, het weer van vandaag of het weer van de komende week.

Wat is het verschil met het klimaat?

Het klimaat gaat net als het weer ook over de regen, zonneschijn, wind en temperatuur. Het verschil met het weer is echter dat het klimaat gaat over een langere periode. We spreken van het klimaat wanneer we kijken naar een periode van dertig jaar of langer. Je kunt het klimaat zien als het gemiddelde weer in een bepaald gebied gezien over een lange periode. Een klimaat verandert ook niet snel.

Waarom is dit verschil belangrijk?

Het weer is grillig. Het ene moment is het warm en dan is het weer koud. Soms hebben wij een strenge winter, en soms juist een zachte. Door alleen naar het weer te kijken, kun je verkeerde conclusies trekken. President Trump trok in december 2017 door het koude weer in de Verenigde Staten klimaatverandering in twijfel. Maar ondanks dat het weer soms koud is kan een klimaat gemiddeld gezien over een langere periode steeds warmer worden. Bovendien hebben klimaatwetenschappers geconstateerd dat het eind 2017 inderdaad kouder was dan normaal in het oosten van de Verenigde Staten. Echter, op heel veel andere plekken op de wereld was het op dat moment juist bovengemiddeld warm²!

Het grote plaatje kunnen zien

Een van de conclusies die klimaatwetenschappers hebben getrokken is dat de temperaturen wereldwijd aan het stijgen zijn. Oftewel, de aarde warmt op. Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) heeft de gemiddelde temperatuur in de Bilt van de afgelopen 100 jaar uitgezet in onderstaande grafiek.

Karin van der Wiel, werkzaam bij het KNMI laat met deze weergave duidelijk het verschil tussen momentopnames en veranderingen op de lange termijn zien.

In de bovenstaande figuur is duidelijk zichtbaar dat de temperaturen in Nederland gemiddeld gezien steeds warmer worden. In de afgelopen dertig jaar hebben wij veel vaker een warm jaar gehad dan in de tachtig jaren daarvoor. Tegelijkertijd kun je goed zien dat wij ook in de afgelopen dertig jaar een aantal koude jaren hebben gehad. Bij een jaar dat relatief koud verlopen is, hebben wij veel koud weer ervaren. De trend dat over meer dan dertig jaar de temperaturen gemiddeld steeds hoger worden zegt iets over een veranderend klimaat.

President Trump heeft het opwarmen van de aarde eerder een concept genoemd dat “verzonnen is door de Chinezen om de Amerikaanse productie niet-concurrerend te maken”. Ook blijft hij maatregelen nemen die de huidige klimaatverandering vesnellen. Misschien kan iemand ook aan hem het verschil tussen het weer en het klimaat uitleggen?

Bronvermeldingen:

  1. Tweet van president Donald J. Trump op 28 december 2017. https://twitter.com
  2. Tweet van klimaatwetenschapper Zack Labe op 27 december 2017. https://twitter.com

Ga op pad en…


Lees verder over klimaatverandering en broeikasgassen!


Logo Mens en Klimaat

Of kom meer te weten over mijn werkwijze.